Kaj je Botoks, kako deluje Botox?

BotoxBotoks (Botox) je zdravilo, ki vsebuje sestavino imenovano Botulinski toksin tipa A. V osnovi se uporablja za zdravljenje prekomernega krčenja mišic, predvsem pri določenih nevroloških obolenjih. V bistveno nižjih odmerkih pa se uporablja za odpravljanje gubic, ki nastanejo zaradi večletnega in prekomernega krčenja obraznih mišic.

Botoks deluje tako, da začasno onemogoči impulz, ki povzroči, da se mišice krčijo. Delovanje je prehodno, kar pomeni, da učinek sčasoma preneha sam od sebe. Učinek po vbrizganju v mišico je običajno viden še vsaj 6 mesecev po terapiji, nato je potrebno terapijo ponoviti.

Dober učinek dosežemo tako, da ga vbrizgamo v točno določeno mišico, katere delovanje želimo oslabiti. Količina botoksa, ki se vbrizga v male mišice obraza, ki povzročajo gubice, je zelo majhna. V tako malih odmerkih, ki jih prilagajamo tako glede na velikost mišice kot na želen učinek, lahko dosežemo samo delno oslabitev mišice. Uporaba botoksa je najpogosteje izvajana estetska terapija na svetu.

Botox2

Kako izgleda poseg?

S pomočjo drobne iglice izkušena zdravnica v kožo injicira botulin toksin. Poseg je minimalno invaziven, zato ne terja posebnega okrevanja. Je hiter in traja približno 10-15 minut. Stranski učinki so redki in hitro minejo. Začasno lahko nastopi glavobol, povešenost veke ali slabost. Po posegu nekaj dni ni priporočljiva (močnejša) masaža obraza.

Kdaj ga uporabljamo

Botoks je prava izbira za odpravljanje navpičnih gub, ki se pojavljajo med obrvmi zaradi krčenja mišic, za korekcijo gub okoli očesa, gub na čelu ipd. Z njim lahko dosežemo tudi dvig obrvi. Botox je za razliko od naravnih polnilcev primeren tudi za glajenje gub na področjih, kjer je koža zelo tanka (npr. očesne gube).

Najpogosteje se uporablja za odpravljanje obraznih gub, ki so nastale zaradi prekomernega krčenja mišic. Povprečna starost pacientke pri prvem posegu je med 30 in 40 let oziroma pri pojavu prvih gub. Ker je ta postopek lahko tudi preventiva pred nastankom gubic, je v tujini starostna meja še nižja.

Botoks se uporablja tudi za zdravljenje prekomernega znojenja dlani, stopal in pazduhe.

botox1

Kje se uporablja Botoks?

– med očmi
– okoli oči

Kako dolgo traja učinek Botoxa?

– prvi znaki učinkovanja po 3-4 dneh
– maksimalni učinek je po 14 dneh
– učinek traja 3-6 mesecev
– tretma je potrebno ponoviti 2-3x letno
– z daljšo uporabo je učinek dolgotrajnejši

botox-treatmentMožni zapleti

Zapleti so izjemno redki. Kot pri vsakem vbodu lahko pride do blage krvavitve, rdečine ali blage otekline, izjemno redko do okužbe. Kljub temu, da se pri večini pacientov stranski učinki ne razvijejo, je pomembno, da se natančno pogovorite o tveganjih, možnih komplikacijah, omejitvah in posledicah uporabe preparatov botulinum toksina.

Cena estetskih posegov

–  od 180 Eur