Zobna protetika

Zobna protetika pomeni nadomeščanje manjkajočih zob, ki jih lahko izgubimo zaradi različnih vzrokov. Nadomestilo prednjih zob je pomembno ne samo z estetskega vidika temveč tudi zaradi pravilnega ugriza hrane, nadomestilo zadnjih zob pa je pomembno tako zaradi mletja hrane, kot tudi zaradi stabilnosti in pravilnega funkcioniranja spodnje tretjine obraza in čeljusti.

– inlay in onlay

inlay-onlay-overlayIndirektne zobne zalivke so zalivke, izdelane v zobotehničnem laboratoriju po predhodnem odtisu pripravljene kavitete. Zobozdravnik odstrani obolelo tkivo, pripravi kaviteto, jo odtisne z odtisno maso, zobotehnik izlije delovni model in izdela zalivko, ki jo zobozdravnik nato zalepi – cementira v kaviteto. Indirektne zalivke iz estetskih materialov na vidnih površinah zob imenujemo zobne luske, ki so prav tako lahko izdelane iz različnih materialov.

Zlati inlay ima zelo dobre lastnosti, zdrži velike pritiske, ima dolgo trajnostno dobo, zahteva večjo in natančno izdelavo kavitete z vzporednimi stenami, da je vstavljiv.

Kompozitni inlay je v barvi zob, vendar služi le za dalj trajajočo začasno oskrbo.

Keramični (porcelanski) inlay je v barvi zob in tako najbolj zadovolji estetiki. Keramični inlay se mora natančno prilagajati drsnim griznim stikom, ker lahko zaradi svoje trdote in posledično krhkosti keramike poči.

Keramika je tudi najprimernejši material za izdelavo zobnih lusk (estetsko prekrivanje sprednjih vidnih ploskev zob).

– porcelanske krone in mostički
Zobna krona nadomesti izgubljeno zobno substanco, nadomesti funkcijo in estetiko naravne krone.

S kronami se da doseči odlične estetske rezultate. Krone so iz čiste keramike, ali pa iz porcelana podprtega s kovinskim ogrodjem.

Mostiček je zobna rekonstrukcija, imenovana tudi fiksni protetični nadomestek, ki nadomešča manjkajoče zobe v zobni vrzeli. Mostiček je sestavljen iz vsaj dveh zobnih prevlek in enega ali več vmesnih členov.

-delne in totalne proteze
Delna ali totalna proteza nadomesti vaše naravne zobe, da lahko uživate v hrani in se samozavestno smejite. Proteza je lahko narejena iz akrilata ali iz kovine ter je oblikovana tako, da izgleda kot naravni zobje in dlesni ter se udobno nosi.

Zobne proteze so narejene v zobotehničnem laboratoriju na podlagi odtisa vaših ust, katerega vzamemo v naši ordinaciji.