Parodontologija (zdravljenje dlesni)

parodontologija

– čiščenje zobnega kamna
– Peskanje
– Luščenje in glajenje korenin
– Terapija z ozonom

Parodontalno obolenje, imenovano tudi parodontoza, se prične, kot vnetje dlesni – gingivitis na predelu, kjer je le ta v stiku z zobmi. Dlesen se na vnetje odzove, nabrekne, pordi in zakrvavi. Slednje je tisto, kar najpogosteje opazimo pri umivanju zob.

Na zobeh se ob robu dlesni kopičijo bakterije, ki se nahajajo v mehkih zobnih oblogah. Bakterije s svojimi strupi in encimi povzročajo vnetje. Minerali v slini v kombinaciji z zobnimi oblogami tvorijo trde zobne obloge. Takih oblog s krtačko ni več možno odstraniti. Mehke in trde zobne obloge povzročajo vnetje dlesni-gingivitis, ki se kaže kot rdeča, otekla in boleča dlesen, ki na dotik – ob ščetkanju ali uživanju trde hrane pogosto krvavi. Zobni kamen se lahko razširi tudi pod dlesni. Dlesni se umikajo od zoba in korenin, zobje postanejo majavi in izpadejo.

Zobozdravnik lahko, z mehansko odstranitvijo povzročitelja, odstranitvijo zobnih oblog, uspešno pozdravi gingivitis in začetno obliko parodontalnega obolenja medtem, ko napredovale oblike ponavadi zahtevajo nadaljnje zdravljenje pri specialistu parodontologu.

Še posebej pomembno ga je odstraniti pod dlesnijo, tu si zobozdravnik lahko pomaga tudi s posebnimi inštrumenti – kiretami, postopek pa imenujemo luščenje in glajenje korenin.