Kaj so Polnila (Filerji) – Hialuronska kislina?

wrinkle-treatmentsHialuronska kislina je oglaševana kot ključ do mladosti, vse bolj nepogrešljiva sestavina mnogih prehranskih dodatkov, krem, različnih šamponov in podobnih kozmetičnih izdelkov ter injekcijskih kozmetičnih posegov.

Znanstvene študije so med drugim pokazale, da hialuronska kislina izboljša hidracijo kože, spodbuja proizvodnjo kolagena v koži, deluje kot antioksidant, igra pomembno vlogo pri sklepih in živčnih tkivih, najdemo jo pa tudi v tekočini okoli očesnega zrkla. Deluje antibakterijsko in protivnetno, v naših sklepih pa pomaga ohranjati gibljivost, pospešuje tudi denimo celjenje ran in poškodb.

Hialuronska kislina je glikozaminoglikan, kisli mukopolisaharid, ki zapolnjuje prostor med celicami in kolagenskimi vlakni v usnjici in s tem nudi stabilnost temu prostoru. Predvsem ima Hialuronska kislina lastnost, da nase veže vodo, kar pomeni, da vlaži kožo in ji daje volumen. Hialuronska kislina močno vpliva na visoko elastičnost kože. Če je Hialuronske kisline v koži dovolj, je koža navlažena, gibka, sočna in napeta, podobno kot pri sadežih, ko so sveži in ne posušeni. Z leti, še posebej v menopavzi, količina Hialuronske kisline v koži upada in koža zato postane izsušena.

Do štiridesetega leta starosti izgubimo do 1/4 Hiluronske kisline v usnjici oziroma se njena količina zmanjša za 6% vsakih deset let. Zaradi izgubljanja podpornega tkiva nastanejo gube kot so na primer gube pri ustnih kotih in gubi med nosom ter usti, ki precej postarajo videz obraza.

V takih primerih z injiciranjem botulina toksina ne bi nič dosegli. Stanje izboljšamo s polnili s Hialuronsko kislino, ki znova podprejo kožo. Ponovno dosežemo okroglino obraza in se na ta način izognemo povešenosti. Polnilce s Hialuronsko kislino uporabljamo tudi za pomlajevanje oziroma povečanje ustnic. S temi postopki lahko dosežemo naraven videz, še posebej, če jih izvajamo postopno.

Kdaj svetujemo Hialuronsko kislino?

Polnila s Hialuronsko kislino svetujemo, ko se začnejo povešati ustni koti oziroma takrat, ko postaja guba med nosom in usti izrazitejša in začne motiti. Prednost Hialuronske kisline v polnilih je v tem, da ni potrebno predhodno testiranje za alergijo. Hialuronska kislina je univerzalna molekula, ki se ne razlikuje med živalskimi vrstami.

Kako delujejo Polnila?

acido3Polnila delujejo tako, da zdravnik injicira polnilo pod povrhnjico kože in s tem izpolni gubo. Učinek je viden takoj in traja 6-12 mesecev. S polnili polnimo statične gube, kot so nosno ustna guba, polnimo ustnice, ličnice in druga področja, ki potrebujejo večji volumen.

Polnila s Hialuronsko kislino so začasna polnila, saj se vbrizgana Hialuronska kislina počasi razgradi. Njen učinek je odvisen od strukture kože, starosti, načina življenja, mesta aplikacije in oblike Hialuronske kisline v polnilu. Nato je potrebno postopek ponoviti. Priporočamo redne obiske za vzdrževanje učinka.

Nasvet po posegu:

Po posegu so mesta blago pordela in otečena. V nekaj dneh težave izzvenijo. 2-3 tedne odsvetujemo plavanje, večje fizične napore, izpostavljanje soncu, obisk savne, zadrževanje v zelo vročem ali mrzlem okolju oziroma izpostavljanje velikim temperaturnim spremembam.

Najmanj 1 mesec po posegu odsvetujemo pilinge, globinsko čiščenje ali laserske posege.

Možni zapleti:

Zapleti so izjemno redki. Kot pri vsakem vbodu lahko pride do rdečine, blage otekline, izjemno redko do okužbe. Alergijske reakcije na vsebino preparata so zelo redke. Zgoraj navedeni zapleti običajno izginejo v nekaj dneh. Zelo redko nastane na mestu vbrizganja polnila zadebelitev kože- tujkov granulom.

Video o Hialuronski kislini: