Estetsko zobozdravstvo

a) brezkovinska keramika

keramikaZobni nadomestki so ponavadi v najtesnejšem odnosu z organizmom, zato si želimo, da bi jih telo čimbolje sprejelo in bi bili čim manj moteči.

V grobem ločimo dve vrsti materialov za zobne nadomestke. Prvi so materiali, namenjeni za občutljivo notranjost ust, ki so nežni, ponavadi pa zaradi tega tudi krhki in neobstojni. Na drugi strani pa poznamo čvrste materiale, ki zobe obdajajo kot nekakšen plašč in po trdoti in gladkosti posnemajo sklenino, najtrše tkivo v telesu. Najboljša za popravilo zob sta keramika ali porcelan.

Sam postopek izdelave fiksnega dela poteka po naslednjih korakih. Prvi obisk je rezerviran za pregled, analizo RTG posnetka in predlogu za poseg, ki najbolje ustreza vaši situaciji. Pri drugem in tretjem obisku brusimo zobe in jih pripravimo za odtis.

Pri istem obisku naredimo začasne mostičke, ki zmanjšujejo bolečine po brušenju in estetsko nadomestijo izbrušene zobe (dokler čakamo dokončni izdelek).

Tretji ali četrti obisk sta rezervirana za jemanje odtisa. Pri naslednjem obisku izberemo barvo.

Pri zadnjem obisku preizkusimo izdelek, ocenimo barvo in obliko in če smo z njim povsem zadovoljni, ga zacementiramo. Celotni postopek traja od 7 do 12 dni, Vsi posegi so ob uporabi zelo močnih anestetikov popolnoma neboleči.

 

b) beljenje zob

beljenjeVzrok in izvor zabarvanja zob vpliva na hitrost in način odstranitve. Zabarvanja so lahko zunanja, notranja ali kombinacija obojega. Zunanja se nahajajo na površini zoba in jih lažje odstranimo, medtem ko so notranja dosegljiva le z beljenjem.

Zunanja so lahko posledica slabe higiene, uživanja kromatogene hrane in pijač (kava, rdeče vino) ter kajenja. Notranja zabarvanja pa so lahko posledica staranja, uživanja kromatogene hrane in pijač, kajenja, mikropok v sklenini, zdravil (tetraciklinov), pretiranega zaužitja fluoridov, močne zlatenice v otroštvu, porfirije, dentalnega kariesa in restavrativnih materialov ali tanjšanja debeline sklenine.

Če imate v zobeh zalivke, narejene v barvi zoba, in mostičke, z beljenjem morda ne boste ravno zadovoljni. Beljenje namreč ne vpliva na barvo teh materialov, kar pomeni, da bodo ti deli zoba še bolj izstopali. V takih primerih je bolje razmisliti o porcelanastih zobnih luskah in drugih alternativah.

Kakšne so prednosti beljenja zob?
Belilo lahko v sorazmerno kratkem času vidno posvetli še tako rumene zobe, saj je učinek beljenja lahko viden v nekaj tednih ali pa celo nekaj dneh (odvisno od metode).

– v ordinaciji
Kadar belimo zobe pri zobozdravniku se lahko odločimo za dve metodi. Po eni metodi belimo zobe v zobozdravstveni ordinaciji in nanesemo visokokoncentrirano belilo na zobe. Pri tem potek beljenja zobozdravnik neprestano nadzira.Po drugi metodi, se izdela posebna šablona iz umetne mase, ki se adaptira na zobe.Peroksidne raztopine so v tem primeru manj koncentrirane. Pacient dobi belilo in šablono za domov. Zvečer nanese belilo v šablono in jo namesti na zobe ter jo ima v ustih čez noč toliko ur kot to sproti določi zobozdravnik.

– notranje beljenje posameznih avitalnih zob
Belimo lahko tudi posamezne avitalne (“mrtve”) zobe, ki so potemneli; odstranimo zalivko, zaščitimo vhod v koreninski kanal, v zob vstavimo visoko koncentrirano belilo, zob začasno zapremo, belilo menjamo in redno kontroliramo barvo zoba, po končanem beljenju naredimo novo zalivko

 – beljenje zob doma
Domača belilna sredstva vsebujejo peroksid oziroma nekaj odstotkov karbamid peroksida, ki pobeli zobno sklenino. Ta belilna sredstva lahko kupite v obliki gela, nanesete pa jih na posebno opornico, ki jo običajno izdela zobozdravnik, na podlagi pacientovega ugriza. Ker ob napačni uporabi tovrstnih sredstev lahko pride do uničenja zobnih živcev in sklenine je pomembno, da jih uporabljate pod zobozdravniškim nadzorom.

c) zobni nakit Swarovski

swarovski
Ženske si pogosto želijo svoj nasmeh narediti še bolj atraktiven. Pravilno nameščen kristal je lahko res zelo lep nakit. Swarovski kamenček se pritrdi na zob brez bolečin in poškodb zoba.